Nieuw! CrossCurrents Festival!

Grammy winnende youtube ster en Adele’s pianist headliners op nieuw Jazz Festival Maastricht. Wie het CrossCurrents festival bezoekt kan rekenen op Grammy winnaars, innovatieve arts & science producties, film screenings met live muziek en lokaal toptalent. 

Op zaterdag 13 mei 2017 neemt CrossCurrents bezit van het nieuwe culturele hart in Maastricht: het Sphinxkwartier, met 24 acts op 6 podia in 4 locaties. Onder de headliners zijn Jacob Collier, het Neil Cowley Trio, Jungle by Night en STUFF.

 

CrossCurrents Festival is het nieuwe initatief van Jazz Maastricht. In het Sphinxkwartier wordt even out-of-the-box gedacht via muziek, wetenschap, kunst en film. CrossCurrents festival ziet jazz als een experiment, een verbinding en avontuur. 

Bekijk het volledige programma hier.

CrossCurrents

CrossCurrents is een totaal nieuwe benadering van een jazzfestival, gerealiseerd in samenwerking met 10 partners uit stad en regio. Op de podia staan artiesten, die optraden op de grootste festivals als Pinkpop, North Sea Jazz, Lowlands en Coachella. De twee belangrijkste zijn de 22-jarige Youtube ster en Grammy Winnaar Jacob Collier, en Adele’s studio pianist en BBC Jazz Award winnaar Neil Cowley.

Collier en Cowley begonnen allebei hun muzikale reis met een klassieke opleiding en allebei werden ze geroemd als wonderkinderen. Op 10-jarige leeftijd zong Collier Mozart’s Zauberflöte en vertolkte Cowley het pianoconcert van Sjostakowitsj in de Londense Queen Elisabeth Hall. Al spoedig schakelden ze over op andere genres: Collier naar jazz en Cowley naar funk, daarna naar pop en een unieke mix van jazz en rock.

Jacob Collier

Jacob Collier begon in zijn tienerjaren met het uploaden van youtube videos. Hij kreeg een grote groep van volgers en werd wereldberoemd met zijn cover van Stevie Wonder’s “Don’t You Worry ‘bout a Thing”, met meer dan 2 miljoen views. Zijn ongelooflijk talent kreeg de aandacht van de legendarische producer Quincy Jones, die speciaal naar het Montreux Jazz festival vloog om hem te ontmoeten. Jacob kreeg een contract en zijn carrière explodeerde letterlijk met optredens over de hele wereld, inclusief de BBC proms met het Metropole Orkest.
Met zijn eerste album ‘In My Room’ won hij dit jaar twee Grammophone Awards (Grammies). Deze leverden hem een last minute optreden op met filmmuziek icoon Hans Zimmer en singer songwriter Pharrell Williams op het Coachella Music and Arts festival (Indino, Californie). 

Jacob Collier maakt op CrossCurrents gebruik van een nieuwe video looping technologie, die hij samen ontwikkelde met het Massachusetts Institute of Technology (Amerika’s TNO).

Neil Cowley

Neil Cowley volgde een andere weg. Op zijn 15e begon hij zijn muziekopleiding aan de Royal Academy. Al na twee jaar stopte hij daarmee en trok hij de wereld rond met de beste funk bands als The Brand New Heavies en Zero 7. Op zoek naar een meer akoestisch geluid vormde hij met succes zijn eigen Neil Cowley Trio. In 2007 wonnen zij de BBC Jazz Award met hun optreden in het populaire programma Later…with Jools Holland. Ook zij stonden op het Montreux Jazz festival. Cowley’s talent werd opgemerkt door de aankomende popster Adele, en zij werkten samen aan haar succesalbum ’21’. Cowley’s unieke sound is te horen op verschillende tracks, als Hometown Glory en de stampende piano op Rolling in the Deep. De CD scoorde verschillende malen platina en werd het grootste verkoopsucces in de laatste tien jaar. Zo is Cowley nu de meest beluisterde pianist in de wereld.

Cowley speelt met bassist Rex Horan en drummer Evan Jenkins werken uit hun laatste album ’Spacebound Apes’.

Line-up

Onder de artiesten van het CrossCurrents festival vinden we ook de Nederlandse Afro-Jazz sterren Jungle by Night, de Belgische electro-jazz groep Stuff en de vroegere DWDD huisband en superjazz pioniers Bruut!.

Het festival vindt plaats in de Muziekgieterij, Cinema Lumière, Cinema Pathé en op het buitenpodium Sphinxcour. Daar zorgen lokale ondernemingen voor food trucks en kraampjes.

Ticket prijzen: standaard € 35, student € 25, VIP pass € 195.
Te verkrijgen op www.crosscurrents.nl

Eerstvolgende events

Ondersteuning