Nieuwe muziekclub in Hasselt opent met de experimentele jazz van Tonbruket

Hasselt is een nieuwe muziekclub rijker: Hej Hej Club richt zich vanaf 1 mei op het hoge noorden. Hasselaar en organisator, Jorg Snoks, haalt meteen de Zweedse topgroep Tonbruket naar de Limburgse hoofdstad. De groep is winnaar van 4 Zweedse Grammis en dat is een unicum. 

Nog nooit werd experimentele jazz zo omarmd door het grote publiek en het aantal fans over de wereld stijgt snel. En dat is ook muzikanten als Ane Brun of Bugge Wesseltoft niet ontgaan. Zij namen met plezier deze groep al mee op sleeptouw door Europa en Azië. Maar er is meer. De organisator, die al meer dan 15 jaar actief is in de muziekwereld, wil met de bezoekers ook zijn liefde voor Scandinavië delen en trakteert het publiek alvast op een introductie in de fijne bieren uit oa Zweden, Noorwegen en Denemarken.

Tonbruket, prijswinnaar uit Zweden

"Tonbruket is zo’n groep die je een kans moet geven", steekt Jorg van wal. "De eerste keer dat ik de groep hoorde moest ik zelf wat aftasten. Ik geen zware jazz-fan, maar de groep is opgericht door legende Dan Berglund die leden van rockbands als Soundtrack Of Our Lives of het experimentele Wildbirds & Peacedrums samenbrengt... Dan luister je gewoon. En het blies me meteen van mijn sokken. Het is een mix van jazz en rock, met de nodige sferen zoals je die kent van Pink Floyd of de betere soundtrack. Ik ben uren blijven luisteren en nog voor de groep hun 4de Grammi won, lag Tonbruket al vast voor een concert in Hasselt!”

“Ik ben enorm trots dat Tonbruket de eerste gast is in onze club. Het is uiteraard ook maar gelukt dankzij de jarenlange goede contacten met hun agent. In de afgelopen 15 jaren ben ik nl. actief geweest als muziekmanager en -agent en zo stond ik mee aan de wieg van de eerste concerten van divers acts uit het hoge noorden. Heel wat contacten zijn blijven bestaan en zelfs toen ik het wat rustiger aan deed, bleven managers me vragen waar ze konden spelen. Ik verwees hen dan vaak door, maar op den duur was ik het beu dat al die groepen in Brussel of Gent terecht kwamen in plaats van het fijne Hasselt. Daarom heb ik een oude droom aangeboord en mijn eigen concertorganisatie opgestart.”

Villa Basta

De open visie, die zo eigen is aan zijn Zweedse vrienden, herkende de Hasselaar meteen bij de mensen van Villa Basta. “Vanaf het eerste gesprek vonden we er een partner die enthousiast was en ook gewoon mee vooruit wil. En toen ik hun concertzaal zag, was ik verkocht. Er is een eenvoudige tribune en het podium is gewoon de vloer. Hoe zalig is dat!? Groepen vinden dit de meest spannende opstelling. Het publiek zit bijna letterlijk op hun schoot. Het is als het ware een uitvergrote woonkamer, maar wel met dezelfde intieme sfeer van thuis. Ideaal om muzikanten te ontdekken! Plus, Villa Basta doet iets waar ik al jaren mee bezig ben: talent ondersteunen! Dat kan ik alleen maar toejuichen.”

Meer dan muziek

"De liefde voor Scandinavië is de laatste jaren alleen maar gegroeid, niet alleen ontdekte ik het laatst decennium muzikale pareltjes, maar ik voel me ook gewoon thuis het rustige Zweden of het bezige Kopenhagen. Het is praktisch mijn tweede thuishaven geworden. En als ik mensen spreek over Scandinavië hoor ik alleen maar vooroordelen: het is er koud, te duur en het is ver, er valt toch niets te beleven,… enzovoort. Maar niemand weet eigenlijk hoe het echt zit. Ik wil hen op termijn helpen nieuwe inzichten te krijgen,” zegt Jorg met een glimlach.

Wie er in de toekomst nog zal passeren in de club, wil Jorg nog niet kwijt. “Muzikaal kan het een hele andere kant opgaan, maar momenteel ligt de focus vooral op praten met partners die ons op lange termijn willen blijven ondersteunen en ons publiek kunnen overtuigen om met een open geest bij ons binnen te stappen. Zo zijn er nog gesprekken lopende met filmproducenten, designers, ondernemers, managers, enzvoort. Het is nog even zoeken of we al die organisaties kunnen betrekken op onze eerste avond, maar ik merk sowieso al een positief enthousiasme bij iedereen, dat ik uitkijk naar de wat de toekomst brengt!”

Meer informatie: www.hejhejclub.be

Eerstvolgende events

Ondersteuning