10 Jaar JazzCase - dag 1: Osama Abdulrasol Project + Paul Van Gysegem Trio + expo

Paul Van Gysegem © Cees Van De Ven
Osama Abdulrasol Project

Het festival “10 Jaar JazzCase” start op vrijdag 2 juni met de double bill Osama Abdulrasol Project en Paul Van Gysegem Trio. Diezelfde avond opent ook de expo van sculpturen, schilderijen en tekeningen van Paul Van Gysegem en Osama Abdulrasol.

coproductie provincie Limburg / Cultuurplatform Motives for Jazz

Osama Abdulrasol Project (20u30)

Met dit nieuwe project bundelt quanûn-speler Osama Abdulrasol muzikanten uit Irak, Brazilië, Nederland en België. Muziek is immers het ideale middel om verschillende culturen te laten samensmelten. Naast de quanûn, een eeuwenoud trapeziumvormig snaarinstrument uit het Midden-Oosten, behoren ook contrabas en percussie tot het instrumentarium van het Osama Abdulrasol Project. De Belgische klassiek geschoolde zangeres Helena Schoeters is de stem van het 4-koppige gezelschap.

Osama Abdulrasol (qanûn) Helena Schoeters (zang) Henk de Laat (contrabas, zang) Renato Martins (percussie)

Paul Van Gysegem Trio (22u)

Het Paul Van Gysegem Trio herbergt drie éminences grises van de free jazz in België.
Van Gysegem is muzikant en beeldend kunstenaar. Die verwevenheid kleurt zijn muziek. Want zijn beeldtaal kenmerkt ook de structuur van zijn muziek. De bassist concerteert al vanaf 1965 met diverse formaties in zowat heel België. Ook met toonaangevende buitenlandse muzikanten werkte hij samen, waaronder in het bijzonder met Mal Waldron.

Drummer Giovanni Barcella vertoefde jarenlang aan de zijde van Bart Maris en Jeroen Van Herzeele en maakte deel uit van Moker en BackBack. De laatste jaren was Barcella vooral op tour met jazzicoon Charles Gayle. Erik Vermeulen behoort tot de meest fijnzinnige pianisten van ons land. De inmiddels 58-jarige pianist is altijd bijzonder gegeerd geweest in het jazzcircuit. Zo werkte hij samen met een trits aan bekende binnen- en buitenlandse musici. Zoals Jacques Pelzer, Philip Catherine, Toots, Steve Houben, Ben Sluijs, Phil Abraham, Clark Terry, Art Farmer, Joe Lovano…

Ondanks het gewicht van veertig jaar geïmproviseerde jazz klinkt het trio ook vandaag nog uiterst fris en snedig. Dit tweede concert van de openingsavond “10 jaar JazzCase” staat geprogrammeerd om 22 uur.

Paul Van Gysegem (contrabas) Erik Vermeulen (piano) Giovanni Barcella (drums)

Suggesties

Eerstvolgende events

Ondersteuning