Jazzmuzikant moet meer ondernemer zijn

De Belgische jazzmusici zijn zwaar ontgoocheld over de weinige speel- en carrièrekansen in ons land. Dat is alvast de conclusie van de recente masterscriptie Jazz in Vlaanderen van Eline Vandeput, studente Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.

Jaarlijks leveren de diverse jazzopleidingen aan hogescholen tientallen jazzmusici af. Talent dat overloopt van ambitie. Maar de economische realiteit voor de nieuwe muzikant is minder rooskleurig, stelt de onderzoekster. Als niche muziekdiscipline trekt jazz nu eenmaal een specifiek publiek, wat van Vlaanderen/België sowieso een te klein afzetgebied maakt. Komt nog bij dat de jazzscene zich ook nog eens uitsplitst in meerdere subgenres. Bovendien is de aandacht voor jazz in pers, radio en tv ondermaats. Vandeput pleit dan ook voor meer ondernemerschap bij jazzmusici. De jazzmuzikant moeten zich sterker profileren, zichzelf onverdroten als sterk merk presenteren en vooral actiever netwerken in de wereld van media, concertpromo en platenlabels. Als rolmodel schuift Eline Vandeput in haar onderzoek pianist Jef Neve naar voor. 

Voor meer info over de studie Jazz in Vlaanderen kan u steeds terecht bij Muziekcentrum Vlaanderen.

Eerstvolgende events

Ondersteuning