JAZZ IN DE ZOMER VAN 2017

Op de vier openluchtconcerten in C-mine na is het in de maanden juli en augustus altijd rustig op de podia van Motives for Jazz. Motives for Jazz gaat dan in zomerreces. De jazzfestivals te lande zijn dan aan zet.

De doorwinterde jazzliefhebber kent beslist de weg in het Belgische festivallandschap. Zeker de twee grote kleppers Gent Jazz en Jazz Middelheim spreken alom tot de verbeelding. De editie 2017 van Gent Jazz loopt over 7 avonden in de periode 6 tot 15 juli. Zoals steeds staan in Gent jazzgiganten. Dit jaar onder meer Herbie Hancock, Wyane Shorter en McCoy Tyner.
Het andere roemrijke zomerjazzfestival is Jazz Middelheim. Van 3 tot 8 augustus staan in Park den Brandt 31 live acts op het programma. Daaronder heel wat inventieve Belgische jazz, maar ook Randy Weston, Tony Allen, Van Morrison en Charles Lloyd.

Voorts vinden deze zomer tal van kleine en middelgrote jazzfestivals plaats. We zetten een selectie even chronologisch op een rijtje.

Brosella knalt in het weekend van 8 en 9 juli de jazzzomer op gang. Het tweedaagse festival presenteert een internationale affiche met onder meer de East Gipsy Band uit Hongarije samen met de Amerikaanse saxofonist Tim Ries, de Franse vocaliste Cyrille Aimée en de Britse pianist Bill Laurance. Bij de Belgische acts zien we Schntzl en Lynn Cassiers. De festivallocatie is het idyllische Groentheater vlakbij het Atomium.

In het eerste weekend van augustus zet ferme Madelonne in het Ardense dorpje Gouvy wederom alle deuren open voor inmiddels al de 38ste editie van het Gouvy Jazz & Blues Festival. De laatste festivaldag, zondag 6 augustus, is gereserveerd voor blues. Maar de dagen vooraf is het al jazz wat de klok slaat; met Al Foster (US), Ernie Watts (US), Tom Harrell (US), Rick Margitza & Gabor Bolla Quartet (US/HU), Andrea Motis & Joan Chamorrot (ES) en meer.

Voor misschien wel het gezelligste jazzfestival van ons land moet u afzakken naar het diepe zuiden van België, naar de prachtstreek La Gaume. Al ruim 3 decennia vindt daar in het dorpje Rossignol Gaume Jazz Festival. Editie 33, van vrijdag 11 tot en met zondag 13 augustus, presenteert 20 live acts, met onder meer het trio Get The Blessing en het Dhafer Youssef Quartet. Gaume Jazz biedt traditioneel ook enkele premières: het Franse saxkwartet Quator Machaut, het kwartet van de Franse blazer Sylvain Rifflet en het project van sopraan Jodie De Vos met saxofonist Steve Houben, bassist J.L. Rassinfosse en pianist J.P. Collard-Neven. Apart aan Gaume Jazz zijn nog de stages. Het festival organiseert aansluitend jazzklassen voor zowel kinderen vanaf 3 jaar als volwassenen.

Op de taalgrens Limburg/Luik, in de mooie vallei van de Jeker, vindt jaarlijks Jazz au Broukay plaats. In 2017 al voor de 21ste keer. Het festival loopt over drie dagen, van 18 tot en met 20 augustus. Elke dag staat in het teken van een specifiek artiest of genre. De eerste dag is dat Chet Baker, met de trio’s van Greg Houben en Bert Joris. Op dag 2 is manouche het thema. The Young Rosenbergs en de Franse violist/gitarist Doarado Schmitt maken dan de double bill. Jazz au Brouckay eindigt op zondag 20 augustus met swing jazz uit de Euregio.

http://assets.jazz.cultuurplatform.be/files/696/original/hqdefault.jpg?1497020591

Foto: De Amerikaanse trompettist Tom Harrell speelt op zaterdag 5 augustus op Gouvy Jazz. In zijn quartet ook de sublieme saxofonist Mark Turner.

Eerstvolgende events

Ondersteuning