Vaarwel Cultuurplatform. Hallo Mooov, Motives for Jazz en Z33

Via Cultuurplatform genereerde en faciliteerde de provincie Limburg de voorbije jaren intensieve samenwerkingen rond verschillende kunstdisciplines. Op 1 januari 2018, wanneer de provinciebesturen niet langer bevoegd zijn voor o.m. cultuur, nemen Mooov (film), Motives for Jazz (jazz) en Z33 (design) de taken van de respectievelijke platforms over.

Persbericht: Cultuurplatform blikt terug én vooruit  
dinsdag 20 november 2017

“De platformwerkingen in Limburg zijn een uniek gegeven. Ze stelden de cultuursector in staat om de krachten regionaal te bundelen in programmatie, productie, communicatie en talentontwikkeling,” legt gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens uit.

Een bondige terugblik en vooruitblik in een filmpje

Om kort terug te blikken, partners en publiek te danken én ook de overgang van Zebracinema naar Mooov, de samensmelting van Cultuurplatform Design met Z33 en de voortzetting van Motives for Jazz aan te kondigen, lanceert Cultuurplatform een filmpje.

“Als we zien hoe deze platformwerkingen de afgelopen jaren zijn gegroeid, dan mogen we niet alleen trots zijn op wat ze allemaal hebben verwezenlijkt, maar moeten we er ook op vertrouwen dat hun meerwaarde niet verloren zal gaan, hun verdiensten niet zo maar verdwijnen,” maakt gedeputeerde Igor Philtjens zich sterk. 

Organisch gegroeid tot sterke spelers in de regio en daarbuiten

De eerste platformwerkingen ontstonden ondertussen meer dan 20 jaar geleden. In 2009 werden ze bijeengebracht onder het moedermerk ‘Cultuurplatform’ met elk hun missie, partners en activiteiten binnen één specifieke kunstdiscipline: klassieke muziek, popmuziek, jazz, design, dans en film.

Op initiatief van verschillende partners uit de sector en ondersteund door het provinciebestuur, zorgde elk van de platforms ervoor dat de kwaliteit van het aanbod, van de communicatie en de samenwerkingen verhoogde.
Dankzij de meerwaarde die voortvloeide uit deze open samenwerkingsverbanden, konden de platformen heel wat moois realiseren en een enorm groot publiek bereiken.

“Het gevolg was niet enkel een versterkte bovenlokale werking in elk van de disciplines, maar zelfs een grote regionale, nationale en soms internationale uitstraling. De platformwerkingen vormen het mooiste bewijs van het devies ‘Alleen ga je sneller, maar samen geraak je verder!’,” vertelt gedeputeerde Igor Philtjens.

Dans in Limburg wist via programmatie en (co)productieopdrachten het aanbod aan hedendaagse dans in Limburg te versterken, talenten aan te trekken en te helpen ontwikkelen.

Cultuurplatform Design creëerde een dynamisch designklimaat in Limburg én in Vlaanderen met succesvolle initiatieven als Toegepast, Marked, DoDesign, … en nam verschillende keren deel aan de Salone del Mobile in Milaan.

Zebracinema kon heel wat filmliefhebbers bekoren met een arthouseprogrammatie op 8 Limburgse locaties. Per jaar leverde dat 400 filmvertoningen op, goed voor 30.000 bezoekers.

Motives for Jazz, opgericht in 1997, groeide uit tot een overlegplatform tussen culturele centra en andere organisaties met een jazzprogrammatie. Jaarlijks stelden ze een sterke internationale en gevarieerde affiche samen met ruim 60 jazzconcerten, lezingen, tentoonstellingen verspreid over de hele provincie.

Forte zorgde via programmacoördinatie met 7 structurele partners voor een evenwichtige en kwalitatieve spreiding van klassieke muziek in de provincie.

Pop in Limburg vulde de leemtes in het Limburgse popaanbod met concerten, producties met Limburgse muzikanten, subsidies voor uitzonderlijke projecten, een brede nationale en Euregionale promotie van de Limburgse popmuziek en van het concertaanbod in de provincie. Het platform participeerde van 2000 tot 2015 zo in 161 concert- en festivalproducties.

Contact
Kabinet gedeputeerde Igor Philtjens – Bieke Strauven – 011 23 70 85 – bieke.strauven@limburg.be

Eerstvolgende events

Ondersteuning